czwartek, 31 maja 2012

Duszona młoda kapusta z koperkiem

Im bliżej lata tym więcej świeżych, młodych warzyw pojawia się na straganach. Dziś na obiad postanowiłam udusić młodą kapustę. Zrobiłam ją w dietetycznej wersji, ale smakuje bardzo dobrze. Prawie jak u mamy.


Składniki:


  • główka młodej kapusty
  • pęczek koperku
  • łyżka oleju
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz


Kapustę myjemy i szatkujemy. Dusimy ja na łyżce oleju i 1/4 szklanki wody. Gdy kapusta będzie już miękka dodajemy pokrojony koperek, łyżeczkę koncentratu pomidorowego, sól i pieprz. Dusimy razem przez około 5 minut. Podawać możemy w zasadzie ze wszystkim. Ja lubię w zestawieniu z młodymi ziemniakami, lub jajkiem sadzonym i kefirem.

czwartek, 24 maja 2012

Sałatka z soczewicą

Trzyskładnikowa prosta i lekka sałatka, idealna na lunch lub kolację, dzięki soczewicy jest także pożywna. 


  • sałata lodowa
  • dwie garści brązowej soczewicy
  • oliwki
Sos:
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • łyżka octu winnego
  • łyżka wody
  • pieprz, czerwona papryka, zioła prowansalskie, sól, cukier
  • ząbek czosnku


Sos najlepiej przygotować na początku, aby wszystkie składniki mogły dobrze się połączyć. Olej, ocet, i wodę wlewamy do szklanki, dodajemy posiekany ząbek czosnku, trochę pieprzu, czerwonej papryki, ziół prowansalskich, soli i pół łyżki cukru. Wszystkie składniki energicznie mieszamy. 

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Sałatę kroimy w paseczki, układamy na talerzu. Kilka łyżek soczewicy układamy na sałacie, do tego dodajemy oliwki i polewamy sosem. 

wtorek, 22 maja 2012

Najlepsza sałata na świecie - bo lubi ją Magda hejterka sałaty

W ogóle nie lubię sałaty, ale kiedy raz spróbowałam tego połączenia, ta sałatka stała się jedną z moich ulubionych. Jogurt z ziarnami ma miodowy smak, do tego słodka kukurydza i sałata - na prawdę pysznie. 
Jako główne danie miks warzywny z soczewicą. Warto dodać do niej suszone pomidory.



Składniki:


  • sałata
  • jogurt naturalny z ziarnami danone
  • kukurydza
  • szczypiorek

  • pół szklanki zielonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • cukinia
  • cebula
  • suszone pomidory
  • sól, pieprz, curry

Sałatę rwiemy na drobne kawałki, dodajemy pokrojony szczypiorek, pół puszki kukurydzy i jogurt z ziarnami. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki.

Marchewkę i cebulę kroimy w kostkę, dusimy pod przykryciem ok 5 minut. Dodajemy do tego soczewicę. Solimy i dusimy wszystko razem około 15 minut aż warzywa będą już wystarczająco miękkie. W między czasie dodajemy jeszcze cukinię, najlepiej pod koniec wtedy nie zrobi się z niej ciapa. Na sam koniec dodajemy suszone pomidory, doprawiamy pieprzem i curry i zostawiamy jeszcze około 5 minut na ogniu. 

poniedziałek, 7 maja 2012

Kasza jaglana po indyjsku

Kasza jaglana trochę inaczej. Dla mnie jest to samodzielne danie, ale śmiało taką kaszę można podać zamiast ziemniaków czy innej kaszy. 



  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 250g mrożonego szpinaku
  • puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka curry
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
Kaszę najpierw musimy wyparzyć, następnie zalewamy wodą (1,5 szklanki) gotujemy, aż wciągnie całą wodę, potem solimy. Szpinak wkładamy do garnka rozmrażamy na małym ogniu, dodajemy curry. Gdy szpinak się rozmrozi dodajemy posiekany ząbek czosnku i gałkę muszkatołową. Odstawiamy z ognia. Później dodajemy mleko kokosowe i kaszę jaglaną, ewentualnie możemy jeszcze dodać soli i pieprzu, podgrzewamy i gotowe.