Uwielbiam ryby ;) Mogłabym je jeść na śniadanie obiad i kolacje. Lubię w każdej postaci, wędzone, smażone, duszone, grillowane, w oleju, occie...i wszystkie jakie tylko istnieją. Staram się też jeść je często ponieważ są bardzo zdrowe. Duszona rybka w połączeniu z ulubionymi warzywami to świetny pomysł na sycący, zdrowy i niskokaloryczny obiad. Gorąco polecam!
Składniki:
- dwa filety z dorsza
- sok z cytryny
- sól, pieprz, suszony koperek
- 2 łyżki oleju
- pół brokuła
- mały por
- 2 marchewki
- cebula
- pól papryki czerwonej
- łyżeczka śmietany 18%
- łyżeczka majonezu
- 3 łyżeczki musztardy
- łyżeczka chrzanu
- pieprz
Rybę polewamy sokiem z cytryny, oprószamy solą, pieprzem i suszonym koperkiem. Odstawiamy do lodówki na ok 30 min.
Warzywa kroimy. Rozgrzewamy patelnię, dajemy łyżkę oleju. Na początek wrzucamy marchewkę i dusimy około 5 minut. Następnie na kolejne 5 min wrzucamy paprykę. Po tym czasie dokładamy cebulę i dusimy kilka kolejnych minut. Na sam koniec dorzucamy brokuła i pora i wszystko razem dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Ja dodałam lubczyk.
W trakcie duszenia warzyw musimy uważać, żeby się nie przypaliły, dlatego co jakiś czas należy dolewać odrobinę wody.
Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy rybę. Dusimy na małym ogniu przez około 30 minut. W trakcie duszenia podlewamy wodą jeżeli to konieczne.
Składniki na sos mieszamy i odstawiamy do lodówki, żeby sie wszystkie "przegryzły".
Mój ulubiony sposób podawania ryb :)
OdpowiedzUsuń