- 500g wołowiny
- 3 ziemniaki
- 2 papryki
- 3 małe cebule
- 3 ząbki czosnku
- pomidory bez skórki w puszcze
- 3 łyżki słodkiej papryki
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 1 kostka rosołowa
Cebule i wołowinę kroimy w kostkę i smażymy razem aż woda z mięsa odparuje.
Przekładamy do większego garnka i zalewamy wodą na około 1 cm ponad ilość mięsa. Dodajemy kostkę rosołową i gotujemy na wolnym ogniu. Wołowina gotuje się długo, tak więc po ok 1,5h, kiedy mięso będzie już miękkie dodajemy 3 ząbki czosnku, 3 pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, pokrojone w paski 2 papryki. Doprawiamy trzema łyżkami słodkiej papryki.
Gotujemy wszystko razem, do momentu aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodajemy puszkę pomidorów bez skórki i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dla osób które wolą ostrzejszą wersję proponuję dodać jeszcze jedną łyżkę ostrej papryki.
Wygląda bardzo apetycznie, ale wydaje mi się, że z takim składem przypraw wcale nie jest ostry, hmm? :)
OdpowiedzUsuńBył dość ostry jak dla mnie, a dodałam w zasadzie tylko małą łyżeczkę ostrej papryki. Z ostrością potraw jest tak, że dla jednych coś jest mało ostre, dla drugich tak ostre, że aż nie do zjedzenia.
OdpowiedzUsuńw przepisie zabrakło marchewki, choć na zdjęciu wyraźnie widać, że jest :)
OdpowiedzUsuńZdjęcie jest średniej jakości, ale to czerwone to papryka a nie marchewka :)
OdpowiedzUsuńto są pomidory i papryki, a nie marchew :P
Usuń