Składniki na 1 porcję:
- szklanka dyni pokrojonej w kostkę
- 40g ryżu (ja użyłam ryżu basmati)
- garść natki pietruszki
- pół cebuli
- pół szklanki bulionu
- pieprz, kminek, słodka papryka
- olej
Na łyżce oleju podsmażamy cebulę. Dodajemy pokrojoną dynię, dolewamy odrobinę wody i dusimy około 8 minut. Następnie dodajemy ryż i przysmażamy przez 1-2 minuty. Dolewamy bulion i gotujemy wszystko razem na wolnym ogniu około 15 minut. W tym czasie ryż powinien zrobić się już miękki,a dynia zacznie się rozpadać. Pod koniec gotowania przyprawiamy. Nie dodajemy soli, ponieważ bulion jest słony. Dodajemy natkę pietruszki, mieszamy i podajemy.
Świetny pomysł na dynie, dołożyłabym tylko kawałek kurczaka i dla mnie obiad idealny :D
OdpowiedzUsuń