Smaczne i proste. Sekret udek tkwi w marynacie lekko słodkawej i pikantnej. Fuzja smaków. Soczyste i miękkie w środku, jednocześnie lekko chrupiące i zarumienione z wierzchu. Do udek podałam ryż i brokuła. Do gotującego się ryżu dodałam curry, które nie tylko nadaje ciekawy kolor, ale także posmak orientu.
Składniki na 2 porcje:
- 6 udek z kurczaka
marynata:
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- łyżka miodu
- pół łyżeczki chilli
- pół łyżeczki kminku
- pół łyżeczki curry
- sól, pieprz
Wymieszać składniki marynaty. Udka ponacinać, natrzeć mocno marynatą i wstawić na minimum godzinę do lodówki. W tym czasie ugotować woreczek ryżu z łyżką curry i solą.
Udka wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 40-50 minut, aż będzie zarumieniony, a skórka chrupiąca. Podajemy z ryżem i warzywami.
doskonale przyrumienione
OdpowiedzUsuńale dobre te udka!!:)
OdpowiedzUsuń