Składniki:
- 3 litry bulionu
- 500g buraków
- pół szklanki brązowej soczewicy
- marchewka
- 2-3 ząbki czosnku
- por (garść talarków)
- seler ( trochę do smaku)
- średnia cebula
- majeranek, pieprz, sól, cukier, ocet
Warzywa kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy praską lub także kroimy, wrzucamy do garnka, soczewicę również i zalewamy wszystko bulionem, doprawiamy solą, cukrem, octem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 20-30minut. Pod sam koniec doprawiamy pieprzem i majerankiem.
Ile dokładnie należy użyć przypraw nie podaję, bo zależy to od smaku buraków, a i każdy gotujący ma swoje kubki smakowe, które są mniej lub bardziej wrażliwe.
Podawać możemy ze śmietaną lub bez. Dodałam także kilka listków natki pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz