Ciasteczka mistrz! Tak powiedział mój współlokator.
Są to tradycyjne ciasteczka na Nowy Chiński Rok. W Polsce sprawdzą się w trakcie karnawału podczas różnych imprez.
Są kruche i zawierają dużo zdrowego tłuszczu pochodzącego z migdałów.
- 200g migdałów
- 250g mąki
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- szklanka oliwy z oliwek
- szczypta soli
- ubite białko jajka
Migdały mielimy i podgrzewamy je na nie przywierającej patelni bez tłuszczu i na małym ogniu, aż lekko się zarumienią i zaczną wydzielać przyjemny aromat. Trzeba jednak uważać, żeby migdały się nie przypaliły. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, szczyptę soli i gotowe migdały. Najpierw składniki mieszamy dokładnie, a następnie miksujemy na obrotach pulsacyjnych i powoli dodajemy szklankę oliwy. Ciasto nie może być zbyt rzadkie, jeśli tak Wam się zdarzy, dodajcie jeszcze mąki. Właściwe to ciasto powinno być bardzo gęste w innym wypadku ciasteczka będą tak kruche, że nie będzie dało się ich nawet wziąć do ręki. Formujemy małe kulki, w środku robimy dziurkę, smarujemy z wierzchu ubitym białkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz