niedziela, 29 stycznia 2012

Sałatka pieczarkowa

Jedna z najpopularniejszych i najsmaczniejszych sałatek na każdą okazję. Znika tak szybko jak szybko się ją przygotowuje. Jej smak zna raczej każdy, ale jak to bywa z tak popularnymi daniami, każdy ma swój własny przepis. Ja dzisiaj przedstawiam mój. 

  • 40dag pieczarek
  • 2 jajka
  • ogórek kiszony
  • mała cebula
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, majonez (ja używam kieleckiego)

Pieczarki gotujemy w osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo również w osolonej wodzie. 
Cebulę i ogórka drobno kroimy. Natkę pietruszki siekamy. Jajka możemy zetrzeć na tarce, bądź drobno pokroić. Pieczarki również kroimy w zależności od upodobania. 
Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy 2 duże łyżki majonezu, doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie mieszamy i gotowe. 

1 komentarz:

  1. Robię podobną, ale ja dodaje jeszcze groszek zielony, też dobrze smakuje, spróbuj kiedyś zapewne nie pożałujesz :)

    OdpowiedzUsuń