Zielono nam, czyli kotlety szpinakowe. Czy z ziemniakami i surówką czy same, smakują dobrze. Bardzo delikatne, z ostrym sosem musztardowym świetnie się komponują. Myślę, że również pasowałby sos czosnkowy, przepis znajdziecie na blogu.
Kotlety:
- 450g szpinaku
- 4 jaja
- szczypiorek
- otręby pszenne lub inne
- czosnek
sos:
- 3 łyżki musztardy, może być dowolna, jaką kto lubi ( my użyłyśmy, 2 łyżek bawarskiej i 1łyżkę francuskiej)
- 3 łyżki śmietany lub jogurtu
- 1 mała łyżeczka octu
- cukier, sól pieprz
Jaja gotujemy na twardo. Szpinak podgrzewamy, dodajemy kilka startych ząbków czosnku, przyprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy aż nadmiar wody odparuje.
Szczypiorek siekamy, jaja ścieramy na tarce, mieszamy ze szpinakiem i dodajemy kilka łyżek otrębów, mieszamy. Można jeszcze przyprawić solą i pieprzem, można również dodać czosnek granulowany, jeżeli lubimy mocny smak czosnku. Formujemy kotleciki, obsypujemy otrębami i smażymy na oleju, kilka minut na każdej stronie.
Aby zrobić sos, należy wymieszać energicznie wszystkie składniki.
Ale super! Ostatnio się zastanawiałam, jak zrobić szpinakowe kotlety lub placki i proszę - trafiam na ten blog! Dziękuję za przepis, w najbliższym czasie wypróbuję i zdam relację :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Ewa
Cieszę się, że nas znalazłaś, mam nadzieję, że kotleciki będą Ci smakowały i może zainspirujesz się również innymi przepisami. Czekamy w takim razie na relacje z bojów ze szpinakiem :)
Usuńwczoraj zrobiłam SOBIE (celem podniesienia słabej hemoglobiny)te kotleciki na próbę "smaku", nie licząc na zachwyt rodziny... ale o dziwo moja 3 letnia córka zajadała się nimi mocząc je sobie w kefirze :-)a mąż narzekał że za mało, są rewelacyjne, robi sie szybko i zawsze to coś na ciepło:-)super strona, dziś zabiorę się za burito z fasolą i będę tu napewno codziennym gościem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Marta
Kotleciki ze szpinaku rewelacja!! Ja zrobiła z otrębami żytnimi:) Polecam wszytskim smakoszom:)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńa ten szpinak to ma być mrożony posiekany, mrożony w całości czy taki świeży?
Pozdrawiam