Dzisiejsze potrawy zrobiłyśmy specjalnie dla Mateusza, który ma w lodówce brukselkę, ale żadnego pomysłu na to jak ją przyrządzić. Mamy nadzieję, że coś z tego wybierzesz :)
Niebawem zamieścimy jeszcze więcej pomysłów na brukselkę.
Może wy też macie jakieś składniki, z których nie wiecie co zrobić? Piszcie! Pomożemy!
Przepis na mała brytfankę
- 300g brukselki
- pół pora
- starty żółty ser
- 2 jaja
- 4 łyżki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz
Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie. Pora kroimy w talarki wrzucamy do wrzątku i czekamy aż będzie miękki. Brukselkę i por układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. W dużym kubku roztrzepujemy jajka, mleko, śmietanę i mąkę. Dodajemy sól i pieprz i dokładnie mieszamy, żeby nie było żadnych grudek. Zalewamy warzywa i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut. Po tym czasie posypujemy zapiekankę żółtym serem i zapiekamy do momentu, aż się rozpuści.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz