środa, 18 stycznia 2012

Rosół chiński

Chińską kuchnię lubi każdy. Idealnie nadaję się na mroźne dni. Przez swój intensywny smak i aromat może poprawić nam nastrój. Do tego jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Kolorowa i pikantna, cieszy oko i podniebienie. Jest również dobrą opcją dla osób dbających o linię, syci, ale zawiera niewielką ilość kalorii. 



  • kapusta pekińska
  • 1 spora papryka
  • 1 cebula
  • kiełki fasoli mung (mała puszka)
  • średnia marchewka
  • por (kilka kawałków zielonych części pora)
  • pędy bambusa w plastrach
  • ostra papryczka
  • woda
  • sól, imbir w proszku, sos sojowy, papryka słodka i ostra, kolendra
  • makaron ryżowy
10 liści kapusty pekińskiej kroimy w paski. Paprykę, marchewkę i cebulę kroimy w dość dużą kostkę. Por kroimy w paski. Wszystkie składniki wkładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą. Dodajemy kilka kawałeczków ostrej papryczki, kilka ziarenek kolendry, łyżkę imbiru i sól, gotujemy 30 minut na wolnym ogniu. W razie konieczności dolewamy wodę. Następnie dodajemy łyżkę sosu sojowego, pół łyżki papryki słodkiej i trochę ostrej papryki w zależności od upodobania.
Małe opakowanie makaronu ryżowego wkładamy do gotowej zupy, po to aby makaron wchłonął jej smak. Możemy go również pociąć aby łatwiej było nam jeść. Po kilku minutach zupa jest gotowa do podania. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz