- kg ziemniaków
- jajko
- bułka tarta
- koperek
- mąka krupczatka
- sól, pieprz
sos koperkowy:
- jogurt grecki naturalny
- koperek
- 2 ząbki czosnku
- szczypiorek
- sól, cukier
Gotujemy ziemniaki, a w tym czasie możemy przygotować sos. Kroimy czosnek i zasypujemy łyżeczką cukru. Kiedy czosnek puści sok dodajemy koperek, szczypiorek, jogurt grecki, przyprawiamy solą i dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki, żeby składniki dobrze się połączyły.
Gotowe ziemniaki miksujemy, dodajemy posiekany koperek, dwie szklanki mąki, jedno jajko, pieprz i mieszamy, do momentu powstania jednolitej masy. Formujemy kotlety obtaczamy, w jajku i bułce tartej, smażymy. Kotlety w połączeniu z gotowanym brokułem i sosem koperkowym smakują wybornie. Są również bardzo sycącym daniem.
Do wody w której gotujemy brokuła możemy dodać kilka kropli octu, dzięki temu pozbędziemy się wszelkie go zamieszkującego w różyczkach robactwa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz