czwartek, 12 stycznia 2012

Ziemniaczana ambrozja




  • kg ziemniaków
  • jajko
  • bułka tarta
  • koperek
  • mąka krupczatka
  • sól, pieprz
sos koperkowy:
  • jogurt grecki naturalny
  • koperek
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • sól, cukier
Gotujemy ziemniaki, a w tym czasie możemy przygotować sos. Kroimy czosnek i zasypujemy łyżeczką cukru. Kiedy czosnek puści sok dodajemy koperek, szczypiorek, jogurt grecki, przyprawiamy solą i dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki, żeby składniki dobrze się połączyły. 
Gotowe ziemniaki miksujemy, dodajemy posiekany koperek, dwie szklanki  mąki, jedno jajko, pieprz i mieszamy, do momentu powstania jednolitej masy. Formujemy kotlety obtaczamy, w jajku i bułce tartej, smażymy. Kotlety w połączeniu z gotowanym brokułem i sosem koperkowym smakują wybornie. Są również bardzo sycącym daniem. 
Do wody w której gotujemy brokuła możemy dodać kilka kropli octu, dzięki temu pozbędziemy się wszelkie go zamieszkującego w różyczkach robactwa. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz