środa, 11 stycznia 2012

Roladki z cukinii



  • sporych rozmiarów cukinia
  • oliwki zielone bez pestek
  • ser pleśniowy - my użyłyśmy ser Lazur Turkusowy
  • sól, bazylia, oregano
sos vinaigrette:

  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny z modeny
  • ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie
  • bazylia
  • sól, cukier
Cukinię kroimy wzdłuż w cienkie paski, solimy i odstawiamy aby puściła sok. W międzyczasie możemy przygotować sos, w tym celu siekamy drobniutko czosnek, dodajemy 3 łyżki oliwy, 1 łyżkę octu, odrobinę ziół prowansalskich, bazylii, soli i cukru, mieszamy i odstawiamy. Gdy cukinia puści sok, będzie już wystarczająco miękka, żeby robić z niej roladki. Paski cukinii oprószamy bazylią i oregano, na jednym końcu kładziemy kawałek sera, oliwki i zawijamy w rulonik. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. 

Wskazówka: Jeżeli sporo posolicie cukinię aby zmiękła, warto ją jeszcze przed zawijaniem opłukać, żeby po upieczeniu nie były zbyt słone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz