- sporych rozmiarów cukinia
- oliwki zielone bez pestek
- ser pleśniowy - my użyłyśmy ser Lazur Turkusowy
- sól, bazylia, oregano
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny z modeny
- ząbek czosnku
- zioła prowansalskie
- bazylia
- sól, cukier
Cukinię kroimy wzdłuż w cienkie paski, solimy i odstawiamy aby puściła sok. W międzyczasie możemy przygotować sos, w tym celu siekamy drobniutko czosnek, dodajemy 3 łyżki oliwy, 1 łyżkę octu, odrobinę ziół prowansalskich, bazylii, soli i cukru, mieszamy i odstawiamy. Gdy cukinia puści sok, będzie już wystarczająco miękka, żeby robić z niej roladki. Paski cukinii oprószamy bazylią i oregano, na jednym końcu kładziemy kawałek sera, oliwki i zawijamy w rulonik. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Wskazówka: Jeżeli sporo posolicie cukinię aby zmiękła, warto ją jeszcze przed zawijaniem opłukać, żeby po upieczeniu nie były zbyt słone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz