- papier ryżowy
- marchewka
- cebula
- kapusta pekińska
- makaron jajeczny do dań z woka
- kilka grzybków mun
- sos sojowy
- sól, pieprz
- sos słodko-pikantny chili
- sezam
Marchewkę ucieramy na grubych oczkach tarki, cebulę kroimy w kostkę, kapustę pekińską w paseczki, wszystko to wkładamy do garnka i dusimy z odrobiną wody, dwiema łyżkami sosu sojowego, aż warzywa będą miękkie. Następnie solimy i pieprzymy. Grzybki mun trzeba najpierw parzyć we wrzątku, a potem gotować, przygotowujemy je według przepisu na opakowaniu i kroimy w cienkie paseczki. Makaron moczymy w wodzie około 3 minuty. Grzybki i makaron dodajemy do warzyw, dokładnie mieszamy.
Następnym krokiem jest przygotowanie papieru ryżowego, który musimy najpierw zamoczyć w ciepłej wodzie, aż zmięknie. Następnie nakładamy farsz, zawijamy (instrukcja jest na opakowaniu) i smażymy na głębokim oleju do uzyskania złocistego koloru. Gotowe sajgonki układamy na talerzu, polewamy sosem chili, posypujemy sezamem i zajadamy.
Chętnie bym się skusiła na takie domowe sajgonki - prezentują się apetycznie.
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu zrobić domowe sajgonki. Wyglądają świetnie :)
OdpowiedzUsuń