piątek, 3 lutego 2012

Gzik z ziemniakami

W poznaniu mówi się na to gzik z pyrami. Jest to tradycyjne danie postne. W niektórych kręgach jest prawdziwym rarytasem. Często serwowany w barach typu zakąski, przekąski. Ten który dziś prezentujemy jest "gzikiem podstawowym", często dodawane są inne dodatki takie jak: jajko, rzodkiewka czy pietruszka. Proponujemy zrobić go na kilka sposobów, aby przekonać się, który najbardziej nam smakuje.



  • 100g twarogu
  • 2 łyżki jogurtu typu greckiego lub śmietany
  • szczypiorek
  • pół cebuli
  • sól, biały pieprz
  • 2 ziemniaki
Twaróg rozdrabniamy, łączymy z jogurtem, dodajemy posiekany szczypiorek i drobno pokrojoną cebulkę. Przyprawiamy solą i białym pieprzem. 
Ziemniaki gotujemy lub pieczemy w piekarniku. Ziemniaki możemy ugotować lub upiec w mundurkach. Gotowe ziemniaki kroimy na pół i nakładamy na nie gzika.

4 komentarze:

  1. Zapraszam z tym pysznym gzikiem do mojej durszlakowej Akcji "Kuchnia Regionalna" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! Aż mi się jeść zachciało :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam, najbardziej w wersji z ogniska, ale teraz za zimno na takie przyjemności;)
    Twoje wyglądają przepysznie!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam gzika, wygląd tego pobudza mój apetyt :P

      Usuń