W poznaniu mówi się na to gzik z pyrami. Jest to tradycyjne danie postne. W niektórych kręgach jest prawdziwym rarytasem. Często serwowany w barach typu zakąski, przekąski. Ten który dziś prezentujemy jest "gzikiem podstawowym", często dodawane są inne dodatki takie jak: jajko, rzodkiewka czy pietruszka. Proponujemy zrobić go na kilka sposobów, aby przekonać się, który najbardziej nam smakuje.
- 100g twarogu
- 2 łyżki jogurtu typu greckiego lub śmietany
- szczypiorek
- pół cebuli
- sól, biały pieprz
- 2 ziemniaki
Twaróg rozdrabniamy, łączymy z jogurtem, dodajemy posiekany szczypiorek i drobno pokrojoną cebulkę. Przyprawiamy solą i białym pieprzem.
Ziemniaki gotujemy lub pieczemy w piekarniku. Ziemniaki możemy ugotować lub upiec w mundurkach. Gotowe ziemniaki kroimy na pół i nakładamy na nie gzika.
Zapraszam z tym pysznym gzikiem do mojej durszlakowej Akcji "Kuchnia Regionalna" :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Aż mi się jeść zachciało :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam, najbardziej w wersji z ogniska, ale teraz za zimno na takie przyjemności;)
OdpowiedzUsuńTwoje wyglądają przepysznie!
Pozdrawiam!
Ja też uwielbiam gzika, wygląd tego pobudza mój apetyt :P
Usuń