Na małą brytfankę:
- 4 jajka
- 1 czerwona papryka
- mała cebula
- ziemniak
- sól, papryka słodka, tymianek, oregano, bazylia
Najpierw musimy zająć się papryką, ponieważ trzeba włożyć ją do rozgrzanego piekarnika i zapiekać, aż skórka zacznie robić się czarna i zaczniemy czuć silny aromat pieczonej papryki.
W tym czasie gotujemy ziemniaka, najlepiej pokroić go w drobną kostkę, ponieważ wtedy bardzo szybko się ugotuje. Cebulę również kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy łyżkę oregano i bazylii, pół łyżeczki tymianku, trochę soli i słodkiej papryki, roztrzepujemy. Gdy wszystkie warzywa już ostygną mieszamy je z jajkiem i wlewamy całość do foremki. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni i pieczemy dopóki boki nie zaczną się mocno rumienić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz