poniedziałek, 12 marca 2012

Jaja faszerowane pasztetem i soczewicą

Nie ma imprezy bez jaj z majonezem. Są znakomitą przekąską i ludzie je po prostu uwielbiają. A jako, że zbliża się Wielkanoc to uznałyśmy, że warto podzielić się naszym sekretnym przepisem na przepyszne jaja faszerowane. Niby zwykły pasztet i soczewica, a nadaje niecodzienny i ciekawy smak. Na naszym przyjęciu nie było osoby, która nie zainteresowałaby się nadzieniem. Gorąco polecamy. 




  • jaja
  • pasztet drobiowy
  • garść soczewicy (czerwona i zielona)
  • szczypiorek
  • majonez, pieprz, sól
Jaja gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy na pół, wyciągamy żółtka. Do małej miseczki, wkładamy pasztet i żółtka z połowy jaj, rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekany szczypiorek, łyżkę majonezu, doprawiamy pieprzem. Nadziewamy połowę z ugotowanych jaj. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie. Następnie łączymy ją z żółtkami pozostałych jaj, dodajemy posiekany szczypiorek, trochę pieprzu i małą łyżeczkę majonezu, choć nie jest to konieczne. A potem nadziewamy resztę jaj. Jeżeli zostanie Wam nadzienie to można wykorzystać je nakładając na grube plasterki ogórka, tworząc takie mini-kanapeczki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz