czwartek, 1 marca 2012

Kotlety z dorsza z orientalną nutą

To, że Magda lubi ryby wie już chyba każdy, ale że ja uwielbiam kotlety rybne nie wie nikt, poza najbliższymi. Zajadam się nimi zawsze. Dzisiaj spróbowałam po raz pierwszy ryby w orientalnej formie z curry i to był strzał w 10, obłędne - nie ma co mówić to trzeba zrobić!




  • 400g filetów z dorsza
  • zielona papryka
  • ziemniak
  • koperek
  • jajko
  • curry, sól, pieprz cayenne
  • bułka tarta razowa
  • olej rzepakowy
Rybę musimy najpierw rozmrozić rzecz jasna. Następnie kroimy ją na kawałki i blendujemy na gładką masę. Ziemniaka gotujemy, miażdżymy i dodajemy do masy rybnej. Paprykę kroimy w drobniutką kostkę, również dodajemy do ryby. Koperek siekamy i dodajemy do reszty. Wbijamy jajko, przyprawiamy łyżeczką curry, solą i odrobiną pieprzu cayenne. Ewentualnie można dodać jeszcze łyżkę lub dwie otrębów. Po wymieszaniu całości, masę można wstawić do lodówki na jakiś czas, z zimnej masy łatwiej będzie nam lepić kotlety. Po wyjęciu z lodówki formujemy kotlety dowolnej wielkości, posypujemy bułką tarta z obu stron i smażymy na oleju aż do uzyskania złocistego koloru. My podajemy kotlety z surówką z kiszonej kapusty. 
Aby zrobić surówkę potrzebujemy: 
  • 400g kapusty kiszonej
  • jedno jabłko
  • marchewkę
  • mała cebulę
  • cukier, pieprz, olej
kapustę kroimy aby nitki nie były zbyt długie. Marchewkę, jabłko i cebulę ucieramy na tarce. Dodajemy łyżkę cukru, trochę pieprzu i polewamy olejem, Wszystko dokładnie mieszamy. 

1 komentarz:

  1. Orientalne to jeszcze dla mnie nieznane tereny, ale klasyczne kotleciki rybne lubię bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń