środa, 21 marca 2012

Sojowe z czerwoną kapustą

Kotlety sojowe te a'la schabowe kosztują 2zł, kapusta czerwona 99g za kilogram. Trzeba więc przyznać, że danie należy do tych tanich. Szczerze powiedziawszy rzadko zdarza mi się jeść czerwoną kapustę, a przecież jest taka pyszna i do tego zdrowa. W tym lekkim wydaniu jest również dietetyczna czyli wszystko co lubię :) Bardzo dobre, razem z Magdą pokusiłyśmy się o repetę. 



  • kotlety sojowe a'la schabowe
  • czerwona kapusta (pół główki)
  • jabłko
  • cebula
  • jogurt typu greckiego
  • sól, cukier, pieprz (opcjonalnie ocet balsamiczny)
Kotlety przyrządzamy tak jak nam każą na opakowaniu. Kapustę czerwoną szatkujemy, solimy i odstawiamy na około 20 minut aż zmięknie. W tym czasie możemy przygotować sos jogurtowy, aby to zrobić wystarczy do jogurtu dodać, pół łyżeczki cukru, szczyptę soli i pieprz, ja dodałam jeszcze dwie krople octu balsamicznego. Następnie ucieramy jabłko, cebulę drobno w kosteczkę kroimy i dodajemy do kapusty. Zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. 


5 komentarzy:

  1. Przyznam się, że nigdy nie jadłam kotletów sojowych... A Twoje wyglądają pięknie! A surówkę z kapusty czerwonej uwielbiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciezko sie tym najeść w jakikolwiek sposob...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy od potrzeb człowieka, znam takich co się najadają samą kawą z mlekiem :)

      Usuń
  3. prawdopodobnie nie ma ich już wśród żywych.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest białko, jest tłuszcz, są węglowodany + sporo witamin z kapusty. Nie rozumiem dlaczego ktoś miałby się tym nie najeść ;)

    Naru

    OdpowiedzUsuń