poniedziałek, 5 marca 2012

Tagliatelle warzywne z komosą ryżową

Kolejna odsłona komosy ryżowej. Tym razem podajemy ją z prawie surowymi warzywami w formie tagliatelle. Ciekawie to wygląda i dobrze się je. Jest zdrowo, więc zachęcamy każdego aby spróbował. Można kombinować i podawać na różne sposoby, bo fajnie się komponuje z wieloma składnikami + ciekawie wygląda. 




  • cukinia
  • marchewka
  • por
  • oliwki
  • pół szklanki komosy ryżowej
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • łyżka wody
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżki bazylii
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oregano
Olej, wodę, ocet i zioła energicznie mieszamy i odstawiamy. Cukinię, marchew myjemy i kroimy na bardzo cienkie plastry, możemy użyć nożyka do obierana warzyw. Chodzi o to aby paski przypominały kształtem makaron tagliatelle. Białą część pora kroimy na pół, potem jeszcze raz na pół i jeszcze raz na pół. Wszystkie warzywa zalewamy wrzątkiem i przykrywamy odstawiamy na 10-15 minut. Wrzątek możemy lekko posolić. Komosę ryżową gotujemy zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Następnie warzywa odsączamy z wody, mieszamy z wcześniej przyrządzonym sosem ziołowym, dodajemy oliwki. Na talerzu układamy kilka łyżek komosy ryżowej i na to kładziemy nasz warzywny makaron. 

1 komentarz: