wtorek, 6 marca 2012

Kukurydziany placek z oliwkami

Przepis znalazłyśmy w książce Hanny Grykałowskiej "Przysmaki kuchni jarskiej". Od jakiegoś czasu chcemy zrobić jakiś placek, ale zazwyczaj gdy próbujemy kończy się klapą. Tym razem okazało się, że da się to zrobić. Nie dość, że przygotowanie wszystkiego nie zajmuje nawet 10 minut to na dodatek placek da się jeść ze smakiem. Wcześniej robiłyśmy już roladki z tej książki, może były trudniejsze w przygotowaniu, ale równie dobre. Przysmaki kuchni jarskiej to dobra pozycja dla wegetarian, pyszne rzeczy można tam znaleźć, my na pewno będziemy częściej zaglądały do książki i inspirowały się przepisami. 






  • 2 opakowania zielonych oliwek w woreczku
  • 40 dkg mąki kukurydzianej
  • 2 jaja
  • pół opakowania śmietany 12%
  • 1/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • zioła prowansalskie, biały pieprz, sól
Naczynie żaroodporne musimy wysmarować masłem. Oliwki odsączamy z wody wkładamy na spód naczynia. W misce roztrzepujemy jaja, następnie powoli dodajemy mąkę, śmietanę przecier, olej, cały czas mieszając. Dodajemy łyżkę ziół prowansalskich i trochę soli. Jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy ciastem oliwki. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni i zapiekamy około 35 minut, aż ciasto będzie rumiane. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz