Dobra pasta na kanapki, na długo zapewnia uczucie sytości do tego jest zdrowa. Z przyjemnością zastąpiłam nią dzisiaj ser na kanapce. Z ogórkiem kiszonym i cebulką komponuje się doskonale. Po zrobieniu w lodówce można ją przechowywać przez 2-3 dni.
- 100g czarnej fasoli
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, słodka papryka, kolendra mielona
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- odrobina octu balsamicznego lub sok z cytryny
- garść pestek słonecznika
Fasolę gotujemy, tak, żeby była bardzo miękka. Czosnek, fasolę trochę pieprzu, trochę soli, pół łyżeczki papryki słodkiej, odrobinę kolendry, oliwę z oliwek i ocet balsamiczny dokładnie blendujemy, aż powstanie gładka masa. Na koniec posypujemy pestkami słonecznika. W ten szybki sposób humus z czarnej fasoli może już trafić na nasz stół.
Nie widziałam jeszcze takiego pomysłu, żeby hummus zrobić z czarnej fasoli. Bardzo oryginalne!
OdpowiedzUsuń