- 250g zielonego grochu (łuskanego)
- 4 małe marchewki
- 1 cebula
- kawałek pora
- trochę selera
- sól
- opcjonalnie boczek
Groch zalewamy 3 litrami wody, gotujemy. W międzyczasie możemy przygotować warzywa, marchew i cebulę kroimy w drobna kostkę, seler ucieramy na tarce, a por kroimy w pół talarki.
Gdy groch zacznie się gotować, musimy zebrać szumowinę, tzn. tę pianę, która tworzy się na górze. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy warzywa, gotujemy około 20 minut, zupa stanie się gęsta, przyprawiamy solą, można dodać jeszcze majeranku, aby nadac zupie grochowej bardziej tradycyjnego smaku.
A boczek pokrojony w małe paseczki smażywmy i dodajemy do zupy już na talerzu.
Groch można ugotować także w bulionie, choć nie jest to konieczne, ja robiłam na samej wodzie i dietetyczna grochówka wyszła wspaniała :)
Jeśli nie dodajecie boczku, proponuje podać zupę z kiełkami lucerny.
Jeśli nie dodajecie boczku, proponuje podać zupę z kiełkami lucerny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz