wtorek, 10 stycznia 2012

Piekielnie ostra zupa meksykańska



  • 2 papryki, żółta i czerwona
  • 3 średnie pomidory
  • pół puszki kukurydzy
  • średnia cebula
  • przecier pomidorowy
  • litr bulionu warzywnego
  • olej, papryka słodka, papryka ostra, pieprz
  • cebula dymka bądź szczypiorek do ozdoby
Na łyżce oleju i dwóch łyżkach wody dusimy drobno pokrojoną w kostkę paprykę. Po kilku minutach dodajemy posiekaną cebulę i dusimy kolejne 2 minuty. Pomidory obieramy ze skórki, wydrążamy środki, których nie dodajemy do zupy ponieważ nadają kwaśny smak. Resztę pomidora kroimy w kostkę i razem z kukurydzą dodajemy do garnka. Zalewamy wszystko bulionem. Przyprawiamy 1 łyżką słodkiej papryki, mała łyżeczką papryki ostrej i odrobiną pieprzu, gotujemy 20  minut, następnie dodajemy 250ml przecieru pomidorowego i gotujemy kolejne 10 minut. Podajemy przyozdobione szczypiorkiem lub odrobiną utartego żółtego sera. Jeżeli akurat przyjmujemy gości, możemy zaskoczyć ich sposobem podania. Proponujemy wziąć dużą paprykę, odciąć kapelusz, wydrążyć pestki i zupę wlać do środka. W ten sposób nie pozostaję nic do umycia, ponieważ naczynie również może zostać zjedzone :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz