- puszka całych pomidorów, bez skóry
- 1 bakłażan
- ser mozzarella
- oliwa z oliwek
- bazylia, sól, pieprz, cukier
Bakłażana umyć pokroić w plastry wzdłuż, posolić i odstawić na 10 minut, żeby puścił sok. Pomidory odsączyć, pokroić na kawałki, przyprawić bazylią, solą, cukrem i pieprzem. Mozzarellę pokroić w plastry.
Bakłażana osuszyć papierem kuchennym. Na patelnie wlać 2 łyżki oliwy i smażyć bakłażany z dwóch stron na złoty kolor (uwaga, bakłażany wchłaniają dużo tłuszczu, dlatego po usmażeniu warto odsączyć na papierze kuchennym).
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć warstwę bakłażana, warstwę pomidorów i mozzarelli, w takiej samej kolejności ułożyć kolejne warstwy, tak aby na wierzchu była warstwa bakłażanów. My podajemy składniki na 2 porcje, na małe naczynie żaroodporne, tak wiec, mamy jedynie 3 warstwy bakłażana i po 2 warstwy pomidorów i mozzarelli. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Pod koniec pieczenia, posypujemy jeszcze startym serem.
Wskazówka: Ważne jest aby dobrze odsączyć pomidory i bakłażana, bo gdy tego nie zrobimy, lazania będzie zbyt wodnista i w połączeniu ze stopionym serem stanie się niemożliwa do pokrojenia.
Wskazówka: Ważne jest aby dobrze odsączyć pomidory i bakłażana, bo gdy tego nie zrobimy, lazania będzie zbyt wodnista i w połączeniu ze stopionym serem stanie się niemożliwa do pokrojenia.
Bardziej niż lazanią nazwałabym to moussaką - grecką zapiekanką, której podstawą jest bakłażan. Ja osobiście lubię bakłażana, chociaż jest dla mnie troche zbyt ciężko strawny. Ale takie danie by mnie skusiło na pewno :)
OdpowiedzUsuń