Odrobina tradycji dla wegetarian, mianowicie bidżys :) Uwielbiam bigos, ale z uwagi na fakt, że nie jadam mięsa, zawsze się męczę i wybieram małe porcyjki kapusty. Odkąd znalazłam ten przepis, mogę sobie pozwolić na zjedzenie całej porcji bigosu, bez konieczności narażania się na przypadkowe zjedzenie kiełbasy. Wegetariański bigos jest naprawdę smaczny i nie jest tak tłusty jak tradycyjny.
- mała główka kapusty
- 2 czerwone papryki
- cebula
- 300g pieczarek
- koncentrat pomidorowy, oliwa, liście laurowe
- sól, pieprz
Poszatkowaną kapustę, dusić do miękkości w niewielkiej ilości wody. Na patelni, na oliwie podsmażyć pokrojone pieczarki, cebulę i paprykę. Dodać do kapusty razem z 2 listkami laurowymi. Przyprawić solą, pieprzem, dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i dusić jeszcze przez około 20 minut.
Wiem cio czujesz:)Ja w ogółe nie ruszam jedzenia jak mają coś z mięsem czy nawet z żelatyną zwierzęcą;/przepis ciekawy na pewno spróbuję:)pozdrawiam
OdpowiedzUsuń