Nie ma to jak cukinia. Czy jest ktoś kto jej nie lubi?
Faszerowane warzywa lubię robić i jeść. Mimo że przygotowuje się je troszkę dłużej niż normalne potrawy - warto. Soczewica bardzo przypomina smak mięsa. Połączona z cebulką czosnkiem i odrobiną żółtego sera komponuje się w smakowite danie. Wygląda również bardzo apetycznie. Myślę, że śmiało możemy przygotować takie danie dla gości. Jeżeli lubimy podawać sosy do dań, polecam czosnkowy.
- cukinia
- 5 pieczarek
- garść soczewicy zielonej
- cebula
- czosnek (3 ząbki)
- ser żółty
- sól, pieprz
Cukinię przepoławiamy, wydrążamy środek. Soczewicę, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę, pieczarki i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na patelni, solimy i pieprzymy. Żółty ser ucieramy. Ugotowaną soczewicę dodajemy na patelnię i posypujemy startym serem (możemy zostawić trochę sera, aby posypać cukinię z wierzchu), mieszamy, faszerujemy cukinię. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i zapiekamy cukinię około 20 minut. Pod koniec posypujemy resztką żółtego sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz