środa, 29 lutego 2012

Cukinia faszerowana soczewicą

Nie ma to jak cukinia. Czy jest ktoś kto jej nie lubi? 
Faszerowane warzywa lubię robić i jeść. Mimo że przygotowuje się je troszkę dłużej niż normalne potrawy - warto. Soczewica bardzo przypomina smak mięsa. Połączona z cebulką czosnkiem i odrobiną żółtego sera  komponuje się w smakowite danie. Wygląda również bardzo apetycznie. Myślę, że śmiało możemy przygotować takie danie dla gości. Jeżeli lubimy podawać sosy do dań, polecam czosnkowy. 



  • cukinia
  • 5 pieczarek
  • garść soczewicy zielonej
  • cebula
  • czosnek (3 ząbki)
  • ser żółty
  • sól, pieprz
Cukinię przepoławiamy, wydrążamy środek. Soczewicę, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę, pieczarki i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na patelni, solimy i pieprzymy. Żółty ser ucieramy. Ugotowaną soczewicę dodajemy na patelnię i posypujemy startym serem (możemy zostawić trochę sera, aby posypać cukinię z wierzchu), mieszamy, faszerujemy cukinię. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i zapiekamy cukinię około 20 minut. Pod koniec posypujemy resztką żółtego sera. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz