Komosę kupiłam już dawno, ale nie miałam pomysłu co z niej przygotować. No i w końcu się doczekała swojej chwili. Mam pieczarki, marchewkę, cebulę, sos pomidorowy. A więc powstała komosa w sosie pomidorowym z warzywami. Ostre danie.
A po komosę zacznę sięgacz częściej, bo poza dobrym smakiem i śmiesznym wyglądem jest bogatym źródłem białka, zawierającym wszystkie niezbędne aminokwasy. Doskonale działa na nerki.
- 3/4 szklanki komosy ryżowej
- marchew
- 4 pieczarki
- cebula
- ząbek czosnku
- przecier pomidorowy
- sól, pieprz, ostra papryka, szczypta cukru, bazylia
Komosę ryżową gotujemy. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Marchewkę i pieczarki również kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię, kiedy cebula będzie już złota. Dusimy całość około 15 minut. Następnie dodajemy czosnek, 250ml przecieru pomidorowego, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką, cukrem, bazylią i dusimy jeszcze około 10 minut. Na talerz nakładamy kilka łyżek komosy i polewamy sosem.
Bardzo fajny sosik Lubię takie ostre potrawy!
OdpowiedzUsuń