niedziela, 5 lutego 2012

Cannelloni z pastą kurczakowo-brokułową

Cannelloni najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym. Ja spróbowałam dziś zrobić zupełnie inną wersję. Pastę kurczakowo-brokułową robiłam już kiedyś i bardzo mi smakowała. Postanowiłam użyć jej jako nadzienie do rurek. Wyszło pysznie. Żałuję jedynie że nie dałam więcej sosu. Polecam fanom makaronów tę wersję.


Składniki na cannelloni z pastą:
  • 500g fileta z kurczaka
  • 500g brokuła
  • 250 g makaronu cannelloni
  • sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie, 
  • czosnek


Składniki na sos:

  • 500g przecieru pomidorowego
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • czosnek
Z tych składników wyszło nam 17 nafaszerowanych rurek. 





Kurczaka i brokuła gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy już się ugotują, blendujemy zarówno kurczaka, jak i brokuła. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Do Brokuła dodajemy sól, pieprz i ziarna sezamu. Łączymy pasty i mieszamy.

Przygotowujemy sos. Do przecieru pomidorowego dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie. Ucieramy czosnek i dodajemy do sosu.

Cannelloni faszerujemy pastą kurczakowo-brokułową.

Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu. Układamy cannelloni i zalewamy resztą sosu.
Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 35 minut.

Wskazówka 1 : Aby łatwiej uzupełnić cannelloni możemy pastę włożyć do woreczka, odciąć rożek i uzupełniać rurki poprzez wciskanie do nich nadzienia.
Wskazówka 2: Ważne też jest aby dobrze przykryć rurki sosem przed włożeniem do piekarnika, wtedy makaron nie wyschnie.
Pod koniec pieczenia można również posypać rurki startym serem.



2 komentarze:

  1. Ja przeważnie robię lasagne albo cannelloni ze zmiksowanego ugotowanego kurczaka :) Ale takiego miksu jeszcze nie próbowałam. Narobiłaś mi smaka ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. No to już mam genialny pomysł na obiad. Uwielbiam cannelloni ale wersja z mielonym mięsem i sosem pomidorowym jakoś mi się przejadła...chwała Ci za te inspiracje :-)

    OdpowiedzUsuń