Cannelloni najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym. Ja spróbowałam dziś zrobić zupełnie inną wersję. Pastę kurczakowo-brokułową robiłam już kiedyś i bardzo mi smakowała. Postanowiłam użyć jej jako nadzienie do rurek. Wyszło pysznie. Żałuję jedynie że nie dałam więcej sosu. Polecam fanom makaronów tę wersję.
Składniki na cannelloni z pastą:
- 500g fileta z kurczaka
- 500g brokuła
- 250 g makaronu cannelloni
- sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie,
- czosnek
Składniki na sos:
- 500g przecieru pomidorowego
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- czosnek
Kurczaka i brokuła gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy już się ugotują, blendujemy zarówno kurczaka, jak i brokuła. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Do Brokuła dodajemy sól, pieprz i ziarna sezamu. Łączymy pasty i mieszamy.
Przygotowujemy sos. Do przecieru pomidorowego dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie. Ucieramy czosnek i dodajemy do sosu.
Cannelloni faszerujemy pastą kurczakowo-brokułową.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu. Układamy cannelloni i zalewamy resztą sosu.
Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 35 minut.
Wskazówka 1 : Aby łatwiej uzupełnić cannelloni możemy pastę włożyć do woreczka, odciąć rożek i uzupełniać rurki poprzez wciskanie do nich nadzienia.
Wskazówka 2: Ważne też jest aby dobrze przykryć rurki sosem przed włożeniem do piekarnika, wtedy makaron nie wyschnie.
Pod koniec pieczenia można również posypać rurki startym serem.
Ja przeważnie robię lasagne albo cannelloni ze zmiksowanego ugotowanego kurczaka :) Ale takiego miksu jeszcze nie próbowałam. Narobiłaś mi smaka ;D
OdpowiedzUsuńNo to już mam genialny pomysł na obiad. Uwielbiam cannelloni ale wersja z mielonym mięsem i sosem pomidorowym jakoś mi się przejadła...chwała Ci za te inspiracje :-)
OdpowiedzUsuń