Zupę z pora lubimy w każdej postaci. Ale ta jest wyjątkowa, ponieważ jest z białym serem. Początkowo nie byłyśmy przekonane do tego pomysłu, ale wszystkiego trzeba spróbować. Wyszła smaczna, a biały ser pod wpływem wrzątku zmienia się w kluseczki serowe, które świetnie się komponują z kremem porowym. Więc tym niecodziennym przepisem chcemy się pochwalić i zachęcić do gotowania!
- cebula
- marchewka
- pietruszka korzeń
- 2 ziemniaki
- por
- 250g twarogu
- 1,5 kostki rosołowe
- sól, pieprz
Cebulę, marchewkę pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Por kroimy w talarki. Zaczynamy od podsmażenia cebuli. Gdy będzie szklista, dodajemy marchewkę i pietruszkę, dusimy przez chwilę, dodajemy ziemniaki, dusimy przez kolejne kilka minut. Następnie dodajemy por i zalewamy wrzątkiem, około 1,5 litra, aż woda będzie około 2cm ponad warzywa. Dodajemy kostki rosołowe. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę blendujemy, aby uzyskać konsystencję kremu. Następnie do zmiksowanej już zupy wrzucamy pokrojony w kostkę twaróg. Gotujemy 5 minut.
Wskazówka: lepiej nie używajcie sera mazurskiego z mlekpolu, ponieważ bardzo się kruszy i nam zamiast kluseczek wyszły bardzo małe kluseczki :) najlepszy będzie taki ser, który przy krojeniu w kostkę będzie trzymał swój kształt.
Wskazówka: lepiej nie używajcie sera mazurskiego z mlekpolu, ponieważ bardzo się kruszy i nam zamiast kluseczek wyszły bardzo małe kluseczki :) najlepszy będzie taki ser, który przy krojeniu w kostkę będzie trzymał swój kształt.
rzeczywiście niecodzienne te kluseczki!
OdpowiedzUsuń