środa, 8 lutego 2012

Kruche roladki czosnkowe

Jeśli lubicie się upaprać w cieście i niekoniecznie macie ochotę na coś słodkiego to polecam Wam takie roladki, nadzienie możecie zmienić i dodać takie składniki jakie najbardziej lubicie. Możecie pesto zastąpić szpinakiem, dodać ser lub suszone pomidory. Smakują dobrze również na następny dzień.



  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki otrębów żytnich
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • zielone pesto
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
Mleko i jajko miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, otręby, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy, wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto będzie już miało odpowiednią konsystencje, czyli tak aby się nie rozrywało i nie lepiło zbyt mocno (Jeśli mamy taki problem wystarczy dodać więcej mąki lub otrębów) możemy je rozwałkować na średnio grube ciasto, potem będziemy je zawijać w roladę, więc nie może być zbyt grube. Jeśli się uda rozwałkować w kształt kwadratowy to będzie najlepiej, ale nie przejmujcie się jeśli Wam tak nie wyjdzie. 
Następnie smarujemy całą powierzchnię ciasta pesto i posypujemy startym czosnkiem wystarczy posypać w poprzek po całej długości, wtedy każda roladka będzie aromatyczna. Potem zawijamy całość w roladę i kroimy na kilkucentymetrowe części. 
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. 
Roladki kładziemy na pergaminie posmarowanym delikatnie olejem, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut, aż będą złociste. 

2 komentarze:

  1. Zostało mi pesto po ostatnim makaronie. Co pawda czerwone, ale myślę, że dobrze się spisze ;)

    OdpowiedzUsuń