O właściwościach kapusty wiele nie trzeba mówić, wystarczy wspomnieć o diecie odchudzającej, kapuścianej. Kapusta oczyszcza organizm i zawiera wiele cennych składników. Panowie najbardziej cenią sobie jako dodatek do schabowego, my w zasadzie możemy jeść ją nawet samą, albo z kromeczką chleba. U Magdy w domu rodzinnym tradycyjnie podaję się kapustę duszoną z jajkiem sadzonym i kefirem. Wiadomo, że najlepiej smakuje, kiedy mamy możliwość użycia kapusty młodej, ale zimą jest to niemożliwe, więc używamy takiej jaka jest.
- pół główki kapusty
- koncentrat pomidorowy
- koperek
- sól, pieprz
- łyżka masła
Kapustę szatkujemy, solimy odstawiamy na godzinę. Następnie dusimy ją na małym ogniu, na łyżce masła i wodzie, aż będzie miękka. Gdy kapusta będzie już gotowa dodajemy posiekany koperek i koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Wszystko gotujemy jeszcze przez chwilę.
taki bigos nie-bigos xd
OdpowiedzUsuńciekawa sprawa!