Buraki - wszyscy znamy, każdy jadł. Zazwyczaj robimy z nich zupę lub podajemy do mielonych. Dziś odbiegamy od normy. Risotto z burakami. Słodki smak buraków fajnie się łączy ze słoną fetą.
Zrobiłyśmy to danie przez wzgląd na to, że Justyna je uwielbia i do kilku dni tylko słyszę: buraki, buraki, buraki. Od jutra zaczynam wołać ryby ryby ryby! Może zadziała ;)
- 3 buraki
- 200g ryżu brązowego
- opakowanie sera fety
- bulion, olej
- cukier, ocet, sól
- tymianek
Buraki gotujemy w osolonej wodzie z octem i cukrem do miękkości. Na dno garnka wlewamy kilka łyżek oleju i podsmażamy na nim surowy ryż. Po paru minutach dodajemy trochę bulionu, tak aby przykrył ryż i czekamy aż ryż zbierze płyn. Następnie postępujemy tak kilkakrotnie do momentu aż ryż będzie odpowiednio miękki.
Buraki obieramy ze skórki, ucieramy na tarce lub kroimy w kostkę dodajemy do ryżu. Przyprawiamy tymiankiem, ewentualnie jeszcze solą i cukrem. Nakładamy na talerze i na wierzch dodajemy kilka kostek sera.
Jak ono wygląda...Coś pięknego! Musi smakować doskonale :-)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda, pewnie smakowało równie obłędnie :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na buraka.
OdpowiedzUsuń