Młode ziemniaki, fasolka szparagowa i pomidory suszone. Natchnienie na takie danie przyszło do nas nagle, kiedy zastanawiałyśmy się co zjeść i jak to urozmaicić. Całość serwujemy oczywiście z kefirem :)
W zasadzie miałyśmy robić faszerowaną kalarepę na konkurs, ostatecznie jednak stwierdziłyśmy, że żadna z nas nie ma dzisiaj na to ochoty. Także kalarepa może wystąpi następnym razem. A tymczasem życzymy smacznego!
- duże ziemniaki
- ugotowana fasolka szparagowa
- namoczone pomidory suszone
- oliwa z oliwek
- pieprz i oregano
Ziemniaki musimy dokładnie umyć, przekroić wzdłuż, a następnie wydrążamy z nich środki i gotujemy do miękkości, uważając aby się nie rozwaliły podczas gotowania. Fasolkę i pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Gdy ziemniaki dojdą, odcedzamy je i wypełniamy fasolką i pomidorami. Posypujemy odrobiną pieprzu oregano i polewamy oliwą z oliwek lub dodajemy masło.
Wskazówka:
- dla kompletnych amatorów wspomnę również, że fasolkę szparagową i ziemniaki trzeba gotować w osolonej wodzie
- ziemniaki można upiec na grillu lub w piekarniku, ale wtedy czas przygotowania bardzo się wydłuża
- do zestawu ziemniaki i fasolka szparagowa można dodać jeszcze troszkę mozzarelli i potem włożyć całość do piekarnika na kilka minut
Apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń