poniedziałek, 11 czerwca 2012

Sałatka z daktylami i sosem chili

A skoro teraz modne są sałatki z truskawkami to ja robię taką z daktylami. Słodycz daktyli i pikantność chili - lubię połączenia różnych smaków. Gdyby jeszcze daktyle nie wyglądały jak karaluchy.. ;)  mimo, że sałata zajmuje najwięcej miejsca na talerzu, sałatka ma bardzo intensywny smak.  W zasadzie w tego typu potrawach wiele zależy od samego sosu, ponieważ w głównej mierze to on nadaje smak. Radzę zatem zrezygnować z gotowych sosów w proszku i próbować robić je samemu, wbrew pozorom to nie jest łatwe.




sałatka na 2 osoby:
  • pół szklanki suszonych daktyli
  • pół papryki
  • młoda cebulka
  • sałata

sos:

  • olej lniany
  • ocet balsamiczny
  • musztarda ( u mnie musztarda z rodzynkami i śliwkami - lekko słodkawa)
  • słodka papryka
  • 3 duże szczypty płatków chili

3 łyżki oleju lnianego (jeśli nie macie może być oliwa), łyżkę octu balsamicznego, łyżkę musztardy, pół łyżeczki słodkiej papryki i płatki chili łączymy ze sobą i energicznie mieszamy. Odstawiamy. Przed podaniem jeszcze raz trzeba go zamieszać. 
Daktyle chwilę moczymy we wrzątku, tak aby zmiękły. Sałatę myjemy kroimy w paseczki. Paprykę i cebulę również. Na talerzu układamy sałatę, następnie paprykę, cebulę i pokrojone na pół daktyle. Całość polewamy sosem. To ile go użyjemy i jak bardzo ostry sos lubimy zależy tylko od nas. Jeśli lubicie słodko ostry możecie dodać odrobinę cukru, ale moim zdaniem daktyle są takie słodkie, że nie jest to konieczne. 


1 komentarz: