czwartek, 31 maja 2012

Duszona młoda kapusta z koperkiem

Im bliżej lata tym więcej świeżych, młodych warzyw pojawia się na straganach. Dziś na obiad postanowiłam udusić młodą kapustę. Zrobiłam ją w dietetycznej wersji, ale smakuje bardzo dobrze. Prawie jak u mamy.


Składniki:


  • główka młodej kapusty
  • pęczek koperku
  • łyżka oleju
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz


Kapustę myjemy i szatkujemy. Dusimy ja na łyżce oleju i 1/4 szklanki wody. Gdy kapusta będzie już miękka dodajemy pokrojony koperek, łyżeczkę koncentratu pomidorowego, sól i pieprz. Dusimy razem przez około 5 minut. Podawać możemy w zasadzie ze wszystkim. Ja lubię w zestawieniu z młodymi ziemniakami, lub jajkiem sadzonym i kefirem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz