Trzyskładnikowa prosta i lekka sałatka, idealna na lunch lub kolację, dzięki soczewicy jest także pożywna.
- sałata lodowa
- dwie garści brązowej soczewicy
- oliwki
Sos:
- 3 łyżki oleju lnianego
- łyżka octu winnego
- łyżka wody
- pieprz, czerwona papryka, zioła prowansalskie, sól, cukier
- ząbek czosnku
Sos najlepiej przygotować na początku, aby wszystkie składniki mogły dobrze się połączyć. Olej, ocet, i wodę wlewamy do szklanki, dodajemy posiekany ząbek czosnku, trochę pieprzu, czerwonej papryki, ziół prowansalskich, soli i pół łyżki cukru. Wszystkie składniki energicznie mieszamy.
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Sałatę kroimy w paseczki, układamy na talerzu. Kilka łyżek soczewicy układamy na sałacie, do tego dodajemy oliwki i polewamy sosem.
uwielbiam soczewicę, za jej "pieprzowy" podsmak :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy Tapenda
Sałaty lodowej się nie kraja !!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńSałatę lodową rwiemy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!