poniedziałek, 9 stycznia 2012

Kotleciki z zielonej soczewicy


  • zielona soczewica
  • marchewka
  • cebula
  • natka pietruszki
  • jajko, mąka
  • tymianek, sól, pieprz, oliwa
surówka z marchewki:
  • marchewka
  • pomarańcza
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie bardzo miękka. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie, Marchewkę ścieramy na dużych oczkach na tarce i dodajemy do cebuli, dusimy razem przez kilka minut. Gdy soczewica będzie gotowa, dodajemy do niej cebulę, marchewkę posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Następnie dodajemy jajko (jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy odrobinę mąki), wszystko mieszamy i formujemy kotlety. Smażymy na oleju. Idealnie komponują się z surówką z marchewki - marchewkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, pomarańczę obieramy  i kroimy w kostkę. Dodajemy oliwę i mieszamy. 

2 komentarze:

  1. Zrobiłyśmy z mamą werję bezglutenową bez dodatku mąki i wyszły bardzo dobre. Polecamy! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystko super tylko jak dla mnie to sie przepis nie nadaje do realizacji. Gdzie sa ilosci poszczegolnych skladnikow? :(

    OdpowiedzUsuń