środa, 15 lutego 2012

Schab duszony

Czasami po wszystkich różnych smacznych daniach przychodzi ochota na normalny domowy obiad. Jedząc takie danie zawsze wracam myślami do domu, ponieważ często się pojawiało na stole. Dla tych, którzy lubią mięso i dla tych, którzy chwalą sobie tradycyjne obiady.



Składniki:



  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • schab (te składniki podane na 4 kawałki schabu z kością)
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • łyżka oleju


Schab osuszamy papierowym ręcznikiem, przyprawiamy pieprzem. (Solimy dopiero na końcu, żeby mięso nie było twarde). Na łyżce rozgrzanego oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem, kładziemy schab i smażymy go przez chwilę z obu stron.
Przekładamy do garnka, dolewamy wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy około godziny, aż schab będzie miękki. Jeżeli mamy schab z kością to kiedy mięso będzie łatwo odchodziło od kości, znaczy że już jest gotowy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i musztardę. Jeżeli wolimy ostrzejszy smak możemy dodać więcej niż 2 łyżeczki musztardy. Solimy i pieprzymy do smaku.

Jako dodatek do schabu przygotowałam surówkę z kiszonej kapusty.

Składniki:
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 duża marchew
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
Kapustę wyciskamy z soku, kroimy. Ta tarce ucieramy marchewkę, mieszamy z kapustą. Polewamy oliwą i posypujemy cukrem. Mieszamy jeszcze raz wszystkie składniki. 

1 komentarz:

  1. będę próbować schabu wg Twojego przepisu :) jak nie zgubię tej strony po drodze dam znać jak wyszło :) A do surówki z kiszonej kapusty ja dodaję jeszcze jabłko i troszkę cebuli - bez oliwy, też smaczna

    OdpowiedzUsuń