środa, 22 lutego 2012

Zupa krem z zielonej soczewicy

Osoby które wiecznie skarżą się na to że im zimno powinny częściej jeść zupy. Talerz gorącej zupy rozgrzewa, jest źródłem łatwo przyswajalnej energii, zawierają dużo witamin i minerałów, zaspakajają pragnienie oraz "zabijają" pierwszy głód.
Soczewica jest jednym z naszych ulubionych roślin strączkowych, dlatego przygotowałyśmy ten krem. Smaczna, pożywna i rozgrzewa.




  • 2 marchewki
  • por
  • 3 ziemniaki
  • 3/4 szklanki zielonej soczewicy
  • 1,5 litra bulionu
  • pieprz, sól, tymianek
  • natka pietruszki
Pokrojoną marchewkę i pora gotujemy w bulionie około 10 minut. W osobnym garnku w osolonej wodzie gotujemy soczewicę do miękkości. Następnie do bulionu dodajemy ziemniaki, również pokrojone w kostkę. Po dodaniu ziemniaków zupę gotujemy około 20 minut. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Gotujemy jeszcze 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy do zupy część soczewicy i miksujemy. Kiedy uzyskamy już konsystencję kremu, dodajemy resztę soczewicy, podajemy z natką pietruszki. 

1 komentarz:

  1. Soczewica leży w szufladzie już z pół roku, czas ją chyba wreszcie wyjąć i zrobić tę zupkę!:)

    http://sliwkowababeczka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń