niedziela, 1 kwietnia 2012

Czerwone ziemniaki, zapiekane

Czerwone ziemniaki, mają jedynie czerwoną skórkę, która po ugotowaniu i tak staje się brązowa. Od zwykłych ziemniaków różnią się jednak smakiem, są lekko słodkawe. Stanowią doskonały dodatek do obiadów, ale świetnie pasują także na grilla. 

  • ziemniaki (według uznania)
  • przyprawy ( możecie używać wedle uznania, u nas to jest: pieprz, papryka słodka, sól, zioła prowansalskie)
  • natka pietruszki
  • twarożek lub kwaśna śmietana
  • oliwa

Ziemniaki musimy najpierw podgotować, następnie kroimy je na pół, układamy na blasze, posypujemy przyprawami, skrapiamy oliwą i zapiekamy w 220 stopniach przez około 30 minut. A na sam koniec dodajemy odrobinę śmietany lub twarożku i posypujemy natką pietruszki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz