wtorek, 17 stycznia 2012

Zapiekanka z brukselki i pora

Dzisiejsze potrawy zrobiłyśmy specjalnie dla Mateusza, który ma w lodówce brukselkę, ale żadnego pomysłu na to jak ją przyrządzić. Mamy nadzieję, że coś z tego wybierzesz :) 
Niebawem zamieścimy jeszcze więcej pomysłów na brukselkę. 

Może wy też macie jakieś składniki, z których nie wiecie co zrobić? Piszcie! Pomożemy! 




Przepis na mała brytfankę
  • 300g brukselki
  • pół pora
  • starty żółty ser
  • 2 jaja
  • 4 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie. Pora kroimy w talarki wrzucamy do wrzątku i czekamy aż będzie miękki. Brukselkę i por układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. W dużym kubku roztrzepujemy jajka, mleko, śmietanę i mąkę. Dodajemy sól i pieprz i dokładnie mieszamy, żeby nie było żadnych grudek. Zalewamy warzywa i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut. Po tym czasie posypujemy zapiekankę żółtym serem i zapiekamy do momentu, aż się rozpuści.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz