czwartek, 2 lutego 2012

Frittata z pieczoną papryką

Frittata to kuzynka omletu. Do frittaty możemy dodać dosłownie wszystko, to co akurat mamy w lodówce, a jeśli zostały nam resztki z obiadu to również się nadają. Jest to szybkie danie, które świetnie pasuje zarówno na śniadanie, obiad i kolację.  






Na małą brytfankę:
  • 4 jajka
  • 1 czerwona papryka
  • mała cebula
  • ziemniak
  • sól, papryka słodka, tymianek, oregano, bazylia
Najpierw musimy zająć się papryką, ponieważ trzeba włożyć ją do rozgrzanego piekarnika i zapiekać, aż skórka zacznie robić się czarna i zaczniemy czuć silny aromat pieczonej papryki. 
W tym czasie gotujemy ziemniaka, najlepiej pokroić go w drobną kostkę, ponieważ wtedy bardzo szybko się ugotuje. Cebulę również kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy łyżkę oregano i bazylii, pół łyżeczki tymianku, trochę soli i słodkiej papryki, roztrzepujemy. Gdy wszystkie warzywa już ostygną mieszamy je z jajkiem i wlewamy całość do foremki. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni  i pieczemy dopóki boki nie zaczną się mocno rumienić. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz