poniedziałek, 27 lutego 2012

Komosa ryżowa z sosem pomidorowym

Komosę kupiłam już dawno, ale nie miałam pomysłu co z niej przygotować. No i w końcu się doczekała swojej chwili. Mam pieczarki, marchewkę, cebulę, sos pomidorowy. A więc powstała komosa w sosie pomidorowym z warzywami. Ostre danie. 
A po komosę zacznę sięgacz częściej, bo poza dobrym smakiem i śmiesznym wyglądem jest bogatym źródłem białka, zawierającym wszystkie niezbędne aminokwasy. Doskonale działa na nerki. 




  • 3/4 szklanki komosy ryżowej
  • marchew
  • 4 pieczarki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • przecier pomidorowy
  • sól, pieprz, ostra papryka, szczypta cukru, bazylia

Komosę ryżową gotujemy. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Marchewkę i pieczarki również kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię, kiedy cebula będzie już złota. Dusimy całość około 15 minut. Następnie dodajemy czosnek, 250ml przecieru pomidorowego, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką, cukrem, bazylią i dusimy jeszcze około 10 minut. Na talerz nakładamy kilka łyżek komosy i polewamy sosem. 

1 komentarz: