wtorek, 13 marca 2012

Całkiem pomidorowe gołąbki z włoskiej kapusty z soczewicą

Wegetariańskie, zdrowe i nietuczące. Smak zdecydowanie różni się od tradycyjnych gołąbków, więc jeśli na to liczycie to nie jest opcja dla Was, chyba że zamiast czerwonej soczewicy dodacie zieloną. Opcjonalnie można również dodać kaszę gryczaną lub inną. Generalnie dla wegetarian jest to sprawdzona opcja, kolejne tradycyjne danie zostało "przemienione". Mój chłopak użyłby słowa "zbeszczeszczone" jest on bowiem typowym mięsożercą, a dzień bez mięsa jest dla niego dniem straconym, ja za to uważam inaczej i zawsze cieszę się jak mogę zjeść coś co od lat jest jadane w mojej rodzinie, w końcu mogę spróbować tego i ja. 







Gołąbki:
  • kapusta włoska
  • czerwona soczewica (200g)
  • czerwona papryka
  • cebula
  • pomidory krojone w puszce
  • sól, chili, kminek mielony, pieprz
Pokrojoną cebulę, wrzucamy do garnka i na łyżce oleju i wody podduszamy chwilę, następnie dodajemy do tego drobno pokrojoną paprykę, dusimy około 5 minut. Przyprawiamy łyżeczką kminku mielonego, szczyptą chili. Dodajemy puszkę pomidorów. Soczewicę musimy najpierw porządnie wypłukać i również dodać do garnka. Całość porządnie solimy i delikatnie pieprzymy. Gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 minut. 
Od kapusty oddzielamy liście i gotujemy je we wrzątku około 5 minut. A potem nakładamy 2 łyżki nadzienia na listek i zawijamy szczelnie. 

Sos:
  • pomidory krojone (puszka)
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, cukier
  • pół szklanki wody
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pomidory, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy około 6-7 minut. Na dno garnka układamy duży liść kapusty, a następnie pozawijane gołąbki, układamy w garnku, zalewamy sosem pomidorowym i dusimy około 40 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz