czwartek, 29 marca 2012

Zawijasy z kaszy jaglanej

Jak tylko trafiłam na ten przepis w sieci pomyślałam - robię to! Wyglądają fantastycznie i wiosennie. Słońce świeci i aż ma się ochotę na takie zielone dania. Przy wykonaniu można się trochę nadenerwować, ponieważ, sałata nie jest najlepszym surowcem do robienia takich zawijasów, jednakże jak widać da się zrobić. Z części zrobiłam takie niby suszaki, a z drugiej zostawiłam w roladkach, te wyglądają bardziej reprezentacyjnie i łatwiej je jeść. Roladki za to są większe :) Generalnie pycha. Następnym razem jak będę chciała się potrudzić to je zrobię, tylko teraz postaram się o sos czosnkowy albo sos tzatziki, który moim zdaniem pasowałby idealnie. 



  • szklanka kaszy jaglanej
  • sałata
  • pęczek rzodkiewki
  • świeży ogórek
  • papryka
Kaszę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Rzodkiewkę, ogórka i paprykę kroimy w słupki. Następnie rozkładamy liście sałaty i nakładamy na nie kaszę, podobnie jak w sushi, z jednej strony wzdłuż układamy paprykę, rzodkiewkę i ogórka i zawijamy, mocno ściskając. Potem kroimy w krążki, albo nie. Możemy podać jako krążki a możemy podać jako takie roladki. 

2 komentarze: