środa, 25 kwietnia 2012

Humus z czarnej fasoli

Dobra pasta na kanapki, na długo zapewnia uczucie sytości do tego jest zdrowa. Z przyjemnością zastąpiłam nią dzisiaj ser na kanapce. Z ogórkiem kiszonym i cebulką komponuje się doskonale. Po zrobieniu w lodówce można ją przechowywać przez 2-3 dni. 



  • 100g czarnej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodka papryka, kolendra mielona
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • odrobina octu balsamicznego lub sok z cytryny
  • garść pestek słonecznika
Fasolę gotujemy, tak, żeby była bardzo miękka. Czosnek, fasolę trochę pieprzu, trochę soli, pół łyżeczki papryki słodkiej, odrobinę kolendry, oliwę z oliwek i ocet balsamiczny dokładnie blendujemy, aż powstanie gładka masa. Na koniec posypujemy pestkami słonecznika. W ten szybki sposób humus z czarnej fasoli może już trafić na nasz stół. 

1 komentarz:

  1. Nie widziałam jeszcze takiego pomysłu, żeby hummus zrobić z czarnej fasoli. Bardzo oryginalne!

    OdpowiedzUsuń