piątek, 20 stycznia 2012

Chińskie ciasteczka migdałowe

Ciasteczka mistrz! Tak powiedział mój współlokator. 
Są to tradycyjne ciasteczka na Nowy Chiński Rok. W Polsce sprawdzą się w trakcie karnawału podczas różnych imprez. 
Są kruche i zawierają dużo zdrowego tłuszczu pochodzącego z migdałów. 




  • 200g migdałów
  • 250g mąki
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • szklanka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • ubite białko jajka
Migdały mielimy i podgrzewamy je na nie przywierającej patelni bez tłuszczu i na małym ogniu, aż lekko się zarumienią i zaczną wydzielać przyjemny aromat. Trzeba jednak uważać, żeby migdały się nie przypaliły. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, szczyptę soli i gotowe migdały. Najpierw składniki mieszamy dokładnie, a następnie miksujemy na obrotach pulsacyjnych i powoli dodajemy szklankę oliwy. Ciasto nie może być zbyt rzadkie, jeśli tak Wam się zdarzy, dodajcie jeszcze mąki. Właściwe to ciasto powinno być bardzo gęste w innym wypadku ciasteczka będą tak kruche, że nie będzie dało się ich nawet wziąć do ręki. Formujemy małe kulki, w środku robimy dziurkę, smarujemy z wierzchu ubitym białkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz