czwartek, 19 stycznia 2012

Kalafiorowe kotlety

Coś dla wegetarian. Kotlety można zrobić w zasadzie ze wszystkiego, dzisiaj zrobiłyśmy je z kalafiora i koperku. Delikatne i łagodne smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Do tego zrobiłyśmy bardzo prostą, jednoskładnikową sałatkę z kapusty pekińskiej. Całość całkiem nieźle się komponuje. 



  • duży kalafior
  • koperek
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
sałatka pekińska:

  • kapusta pekińska
  • czosnek, sól, zioła prowansalskie, cukier
  • ocet balsamiczny
  • jogurt naturalny
  • śmietana
Kalafior gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z kroplą octu. Kapustę pekińską kroimy na drobne kawałki. Do miseczki wkładamy 2 drobno posiekane ząbki czosnku, zasypujemy pół łyżeczki cukru, dodajemy łyżeczkę octu balsamicznego. Po chwili dodajemy jogurt naturalny i 2 łyżki śmietany, przyprawiamy ziołami prowansalskimi i energicznie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut, po czym zalewamy kapustę pekińską. 
Z ostudzonego kalafiora wycinamy głąb, resztę wkładamy do dużej miski. Rozgniatamy (ugotowany kalafior jest na tyle miękki, że można go łatwo rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków bądź widelcem). Dodajemy posiekany pęczek koperku, 1 jajo, przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i formujemy kotlety. Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Aby kotlety były bardziej chrupkie możemy je zapiekać również w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Blachę smarujemy tłuszczem, układamy na niej kotlety i zapiekamy. Po 15 minutach przewracamy na drugą stronę i zapiekamy kolejne 15 minut. 

2 komentarze: