piątek, 13 stycznia 2012

Cytrynowy pstrąg z sosem miętowym




  • świeży pstrąg
  • cytryna
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, oregano, ziele angielskie
sos miętowy:

  • jogurt grecki
  • świeża mięta (około 4 gałązek)
  • pieprz, szczypta soli
  • łyżeczka soku z cytryny
Pstrąga porządnie myjemy i oczyszczamy. Następnie nacieramy solą, pieprzem, posypujemy oregano. Do środka wkładamy ziele angielskie i ząbki czosnku. Cytrynę obieramy i dzielimy na cząstki, nakłuwamy  widelcem i kilka cząstek wkładamy do pstrąga. Rybę układamy na folii aluminiowej, a na niej kładziemy pozostałe cząstki cytryny i czosnku i zawijamy. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25 minut. Po tym czasie otwieramy folię i zapiekamy kolejne 8-10 minut. 
Kiedy nasz pstrąg leży w piekarniku, przygotowujemy sos. Liście mięty, jogurt, pieprz, sól i sok z cytryny blendujemy. Sos gotowy.
Pstrąga podawać możemy z pieczonymi ziemniakami posypanymi koperkiem. Aby je przygotować, najpierw trzeba je ugotować w osolonej wodzie, aby skrócić czas pieczenia. Ugotowane ziemniaki kroimy na drobniejsze części i kładziemy na folii aluminiowej posmarowanej lekko tłuszczem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 10-15 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz